De naam “De Keizer”

1 april 2016 hebben we dit pand aan de Patersstraat  in Venray gekocht. Met onze, toen zeven kinderen, namen wij onze intrede in dit prachtige oude pand in het centrum van Venray met maar liefst 1800 m3 inhoud.

In de wandelgangen vernamen wij steeds vaker dat ons pand door wat oudere Venraynaren “De Keizer” werd genoemd.  “Ohh, jullie wonen in De Keizer,” zeiden ze dan lachend, als wij probeerde uit te leggen welk huis wij gekocht hadden. Voorbijgaande mensen deelden met ons hier hun eerste glaasje champagne te hebben gedronken en dat de allereerste Pielhazenvergadering hier in het café van hotel de Keizer gehouden is.

Hotel de Keizer werd in 1950 opnieuw opgebouwd, nadat de bombardementen in de tweede wereld oorlog het pand en de buurpanden volledig verwoest hadden. Nadat Hotel de Keizer verkocht werd, namen de minder broeders in 1977 hun intrede in dit huis. Onze huidige woonkamer voldeed als kapel voor de paters; hebben wij ons laten vertellen.

In 2004 vertrokken de paters naar Utrecht en kwam Mensana in ons pand met zo’n vijftien bewoners met een psychische kwetsbaarheid wonen. Mensana heeft hier tot 2014 gezeten. Hierna heeft het pand een tijdje leeg gestaan totdat wij interesse kregen.

Het leek ons een leuk idee om de oude naam van het huis, van het hotel, nieuw leven in te blazen. Zeker omdat wij merkten dat deze naam veel leuke herinneringen oproept, bij de wat oudere Venraynaar. Vandaar dat wij besloten hebben om ons huis ‘De Keizer’ te laten heten en het zijn oude naam “terug te geven.”